Witaj w skromnych progach naszego bloga


Zapraszamy na stronę

Gazeta Edukacja to strona poświęcona zagadnieniom edukacyjnym. Znajdziesz tutyaj informacje ze świata nauki, ale także przeczytasz o tym, jak zadbać o prawidłowy rozwój dziecka.


Skrótowy przewodnik po zmodernizowanej hali, gdzie produkuje się towary spożywcze

Posted on 06/02/2023 7:29am

Kiedy w domu zjawiają się goście, to gospodarze raczą przybyłych czym chata bogata. To wtedy na stołach lądują mniej albo bardziej zmyślne posiłki oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata owocowa. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że trzeba wykazać się gościnnością, gdy do domu przychodzą sąsiedzi albo kompani. W takich sytuacjach rzadko zastanawiamy się, jak powstały produkty, które stawiamy przed przybyłymi.


badania w laboratorium
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
A zatem zróbmy to teraz. W wielu zakładach, gdzie wytwarza się towary spożywcze, znajdują się różnego rodzaju urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach polskiego oraz światowego przemysłu, lecz, jak już wspomnieliśmy, skupiamy się tutaj jedynie na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: link.

Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do zagęszczania różnego typu substancji. Znajdziemy go na terenie zakładów, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków truskawkowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł elektropolerowanie stali nierdzewnej cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed przybyłymi również powstało przez zagęszczenie tego produktu w wyparce.

Następnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których wytwarza się artykuły spożywcze są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu artykułu, a następnie jego wysuszeniu. Przykładowo, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zaciekawionych tematem: dobre wyparki.

Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny Kowalski proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko i wyłącznie z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A gotowy już artykuł należy odpowiednio magazynować, bo w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna takiego zjawiska jest banalna: proces liofilizacji sprawia , że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.


Skruber K-415
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p
Przetwarzanie żywności na masową skalę jest obecnie powszechną praktyką. Pomimo tego że specjaliści od reguł właściwego trybu życia ostrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych regałach. Podobno kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, ale ten argument zupełnie nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.

Tags: dom, proces, goście