Skrótowy przewodnik po zmodernizowanej hali, gdzie produkuje się towary spożywcze
Posted on 06/02/2023 7:29am
Kiedy w domu zjawiają się goście, to gospodarze raczą przybyłych czym chata bogata. To wtedy na stołach lądują mniej albo bardziej zmyślne posiłki oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata owocowa. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że trzeba wykazać się gościnnością, gdy do domu przychodzą sąsiedzi albo kompani. W takich sytuacjach rzadko zastanawiamy się, jak powstały produkty, które stawiamy przed przybyłymi.
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do zagęszczania różnego typu substancji. Znajdziemy go na terenie zakładów, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków truskawkowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł elektropolerowanie stali nierdzewnej cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed przybyłymi również powstało przez zagęszczenie tego produktu w wyparce.
Następnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których wytwarza się artykuły spożywcze są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu artykułu, a następnie jego wysuszeniu. Przykładowo, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zaciekawionych tematem: dobre wyparki.
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny Kowalski proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko i wyłącznie z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A gotowy już artykuł należy odpowiednio magazynować, bo w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna takiego zjawiska jest banalna: proces liofilizacji sprawia , że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p